Rapid Application Development

Een van de doelstellingen van nagenoeg iedere (IT-)organisatie is het proces van application development sneller, beter en goedkoper te maken. Rapid Application Development (RAD), ondersteund met de juiste tools en in combinatie met een agile werkwijze is een uitstekende mogelijkheid deze doelstelling te bereiken.

Rapid application development

Rapid application development (RAD) is een software ontwikkelmethodiekQuobell RAD die de voorkeur geeft aan snelheid en flexibiliteit ten opzichte van een gedetailleerde, ‘up front’ planning. Een belangrijke reden voor de ontwikkeling van deze methode is de evolutie van de softwareontwikkeling industrie.
Voor het snel doorvoeren van aanpassingen is de RAD methodiek veel meer geschikt dan voorgangers ervan.

De belangrijkste elementen van RAD zijn:

  • Het verzamelen van eisen aan de hand van workshops of focusgroepen.
  • Prototyping en vroegtijdige herhaalde gebruikertesten van modellen.
  • Het hergebruik van softwarecomponenten.
  • Snelle ontwikkeling door uitstel van ontwerpverbeteringen tot de volgende versie.
  • Minder formaliteit in verslagen en andere team communicatie.

Toepassing hiervan maakt het mogelijk sneller, visueler en persoonlijker applicaties te ontwikkelen. Erg belangrijk, want een snellere time-to-market is de afgelopen jaren alleen maar belangrijker geworden.

OutSystems en Oracle APEX

Op de markt is een grote verscheidenheid aan tools beschikbaarQuobell OutSystems development ter ondersteuning van het software development proces volgens RAD. Quobell heeft zich, als partner van Oracle en OutSystems, op dit gebied gespecialiseerd in de volgende producten:

  • OutSystems Platform
  • Oracle Application Express (APEX)

OutSystems

Het OutSystems Platform is een hoog-productief, low-code Platform as a Service (PaaS), bedoeld voor het ontwikkelen en opleveren van enterprise applicaties voor het web en mobiele apparaten. Deze applicaties, gegenereerd in Java of .Net, draaien naar keuze in de cloud, on premise of in gecombineerde (hybride) omgevingen.

Lees hier meer over OutSystems ….Oracle APEX

Oracle APEX

Een RAD ontwikkelomgeving binnen de Oracle database betreft Oracle Application Express, kortweg APEX. Zowel de met APEX gerealiseerde applicaties als de ontwikkelomgeving zelf zijn volledig web-based en kennen een uiterst flexibele User eXperience (UX). Doordat de applicaties geïntegreerd zijn met de Oracle database zijn aspecten als performance en security gewaarborgd.

Lees hier meer over Oracle APEX ….